Μουσείο Αρχαίας Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά: Το σταυροδρόμι Αρχαίας Ελλάδας και Τεχνολογίας

Γράφει ο Γιώργος Ψάχος

Το ξέρετε πως στην καρδιά της Αθήνας υπάρχει ένα μουσείο που όχι μόνο έχει συγκεντρώσει όλη την τεχνολογία της Αρχαίας Ελλάδας, αλλά σας αφήνει να... τη δοκιμάσετε κιόλας;

Αυτό είναι ουσιαστικά το Μουσείο Αρχαίας Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανα, το οποίο, μέσα από την έκθεσή του στην Αθήνα, αλλά και στα παραρτήματά του στο Κατάκολο, την Αρχαία Ολυμπία και την Κρήτη, στοχεύει στο να ανακαλύψουμε τις απίστευτες εφευρέσεις της ιστορίας μας, για τις οποίες ο Κώστας Κοτσανάς έκανε μια έρευνα που πήρε πάνω από 30 χρόνια!Επίσης, μας ενθαρρύνει να αγγίξουμε τα εκθέματα του, για να καταλάβουμε πως δούλευαν οι πρωτότυπες κατασκευές του αρχαίου κόσμου.

Για να περιπλανηθούμε στο σύμπαν της αρχαίας τεχνολογίας, χρειαστήκαμε την βοήθεια της ξεναγού Ισαβέλλας Ντεβίλιερς που μας παρουσίασε τα σημαντικότερα αντικείμενα της έκθεσης και μας εξήγησε  την ιστορία και τη χρήση τους. Δοκιμάσαμε τις ανυψωτικές μηχανές των αρχαίων Ελλήνων και βάλαμε ένα ποτήρι κρασί με τη βοήθεια του πρώτου ρομπότ της ιστορίας, την αυτόματη υπηρέτρια του Φίλωνος.

mouseio kotsana photo01

Παράλληλα, μεταφέραμε ένα πολεμικό μήνυμα με ένα σύστημα πυρσών που επινόησαν οι Κλεόξενος και Δημόκλητος. Κάναμε στάσεις στην πυροσβεστική αντλία του Ήρωνα, στον υπολογιστικό μηχανισμό των Αντικυθήρων, στις ναυτικές εφευρέσεις του Αρχιμήδη και στην συλλογή από μουσικά όργανα της αρχαιότητας, όπως πχ. η ύδραυλις του Κτησιβού, το πρώτο όργανο της ιστορίας με πλήκτρα.

Αν και εμείς μείναμε εντυπωσιασμένοι από τα παραπάνω, ποια είναι η γενικότερη αντίδραση των παιδιών που συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου; «Επειδή συμμετέχουν παιδιά από όλες τις ηλικίες, έχουμε ποικίλες αντιδράσεις και ανάλογα με την ηλικία και άλλες απόψεις» τονίζει η υπεύθυνη των εργαστηρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων του μουσείου, Μαρία Διαλεκτάκη και συνεχίζει «Είναι ενδιαφέρον να μάθουμε πως και στην αρχαία Ελλάδα υπήρχε τεχνολογία. Με τα κατάλληλα εκπαιδευτικά εργαλεία και τους μουσειοπαιδαγωγούς του μουσείου, ανακαλύπτουμε παρέα με τα παιδιά αυτή την πορεία. Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο ότι όλα τα εκθέματα μπορούν να τα αγγίξουν, οπότε ανακαλύπτουν και τη χρήση τους».

Περισσότερες πληροφορίες για το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά και τις δράσεις του αναζητήστε στο kotsanas.com.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ»

Λεωφ. Αλεξάνδρας 215
ΤΚ. 11523 Αμπελόκηποι

Πληροφορίες

Διαφήμιση

Newsletter

Εγγραφείτε στην ενημερωτική λίστα και λάβετε τα τελευταία νέα μας!